100% NATURY
Escinea to suplement diety zawierający substancje aktywne otrzymywane z roślin: ekstrakt z owoców aronii oraz escynę izolowaną z owoców kasztana zwyczajnego.
To naturalne połączenie jest niezwykle bogate w antyoksydanty, dlatego stanowi cenne uzupełnienie diety skutecznie wzmacniające systemy ochrony antyoksydacyjnej organizmu.
O escynie
Escynę najczęściej pozyskuje się z nasion kasztanowca zwyczajnego (Aesculus
hippocastanum L.). Zastosowanie nasion lub wyciągu z nasion kasztanowca
w medycynie jest znane od stuleci i przyjmowało różne formy.
Obecnie escyna ceniona jest przede wszystkim ze względu na korzystny wpływ na naczynia krwionośne.
Escyna poprawia także zdolności antyoksydacyjne organizmu – jej działanie
przeciwutleniające chroni komórki przed uszkodzeniami wywołanymi działaniem wolnych rodników powstających w nadmiarze na skutek działania dymu tytoniowego,
alkoholu, promieniowania UV czy niektórych leków.
Coraz więcej uwagi naukowców skupia także odchudzające działanie escyny. Escyna
blokuje aktywność lipaz trzustkowych, czyli enzymów trawiących lipidy zawarte
w spożytych pokarmach. Tłuszcz, który w przewodzie pokarmowym człowieka nie uległ
strawieniu nie może zostać przyswojony i zostaje w sposób naturalny wydalony
z organizmu. Prowadzi to nie tylko do zmniejszenia kaloryczności posiłków, ale także do zahamowania apetytu.
Escynę najczęściej pozyskuje się z nasion kasztanowca zwyczajnego (Aesculus
hippocastanum L.). Zastosowanie nasion lub wyciągu z nasion kasztanowca
w medycynie jest znane od stuleci i przyjmowało różne formy.
Obecnie escyna ceniona jest przede wszystkim ze względu na korzystny wpływ na naczynia krwionośne.
Escyna poprawia także zdolności antyoksydacyjne organizmu – jej działanie
przeciwutleniające chroni komórki przed uszkodzeniami wywołanymi działaniem wolnych rodników powstających w nadmiarze na skutek działania dymu tytoniowego,
alkoholu, promieniowania UV czy niektórych leków.
Coraz więcej uwagi naukowców skupia także odchudzające działanie escyny. Escyna
blokuje aktywność lipaz trzustkowych, czyli enzymów trawiących lipidy zawarte
w spożytych pokarmach. Tłuszcz, który w przewodzie pokarmowym człowieka nie uległ strawieniu nie może zostać przyswojony i zostaje w sposób naturalny wydalony
z organizmu. Prowadzi to nie tylko do zmniejszenia kaloryczności posiłków, ale także do zahamowania apetytu.
O aronii
Bardzo liczne związki czynne zawarte w owocach aronii
czarnoowocowej (Aronia melanocarpa), a zwłaszcza polifenole,
antocyjany i witaminy (C, B2, B6, E, P, PP, prowitamina A),
mają niezwykle korzystny wpływ na zdrowie.
Preparaty zawierające ekstrakt z owoców aronii działają silnie
antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie.
Bardzo liczne związki czynne zawarte w owocach aronii
czarnoowocowej (Aronia melanocarpa), a zwłaszcza polifenole, antocyjany i witaminy (C, B2, B6, E, P, PP, prowitamina A),
mają niezwykle korzystny wpływ na zdrowie.
Preparaty zawierające ekstrakt z owoców aronii działają silnie
antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie.